virtual cloud computing

Waarom kwam dit project er?

Tijdens het vorige IWT TETRA project “serveroptimalisatie door stresstesting en virtualisatie” kwam Sizing Servers in contact met een 80-tal Vlaamse bedrijven. Zij hadden allemaal een gemeenschappelijke interesse om de mogelijkheden van de virtualisatietechnologie zo goed mogelijk te benutten. Onder deze bedrijven bevonden zich onder andere lokale hostingfirma’s en de zogenaamde ‘integrators’.

Integrators zijn systeem- en netwerkintegrators die andere bedrijven bijstaan bij het uitbouwen van een IT-infrastructuur.

De ontwikkelaars van serverapplicaties worden geconfronteerd met nieuwe eisen en opportuniteiten:

De grote multinationalklanten eisen dat de aangeboden applicatie zich zo goed mogelijk inpast in hun huidig gevirtualiseerde datacentrum. Dit kan leiden tot een internationaal competitief voordeel. Er is een grote opportuniteit om hun meestal complexe serverapplicatie nu ook aan kleinere bedrijven aan te bieden. De meeste KMO’s zullen dit enkel aanvaarden als de complexiteit van het onderhouden van een dergelijke applicatie volledig gedragen wordt door de ontwikkelaar. Om de situatie van de hostingfirma’s en de integrators beter te begrijpen, werd het fenomeen “Cloud Computing” bekeken.

De doelstellingen van dit project

Het hoofddoel van dit project was om achter de schermen te gaan kijken van de succesvolle en enorme “Public Clouds” van Google, Amazon en Microsoft. Ook werd gekeken om de technologie aan te passen aan de noden van onze KMO’s. “Achter de schermen” betekent focussen op de technologie die het fundament is van de “cloud”: een mix van geavanceerde managementsoftware en doorgedreven virtualisatie. Dit is de technologie die het mogelijk maakt dat de hypermoderne datacenters, waaruit deze “Clouds” bestaan, veel sneller en goedkoper kunnen inspelen op de noden van de gebruikers.

Wie was betrokken in het project?

Dit project was een initiatief van ons onderzoekslab in samenwerking met de Universiteit Gent. Het werd gefinancierd door het IWT, agentschap voor innovatie door Wetenschap en Technologie.

Interesse in dit project?

Dit project is reeds afgelopen maar spreekt het onderwerp jou aan? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

We organiseren regelmatig workshops en themadagen, neem een kijkje onder de rubriek 'training'. Wil je het graag nog meer op maat? Dat kan, we komen graag langs voor een workshop in jouw bedrijf of kunnen ook een casestudy uitvoeren volledig gebaseerd op jouw noden.

Date

Thursday, October 1, 2009 Friday, September 30, 2011