Data mining: from RDBMS to big data

Waarom kwam dit project er?

Elk jaar worden er meer en meer data gecreëerd en verzameld. Bedrijven beseffen het belang naar waardecreatie toe om deze data en hun eigen data, op een goede manier te verzamelen, te analyseren en te integreren in hun strategie.

Maar hoe kan je op een goede manier data verzamelen en opslaan? Welke soort databasetechnologie gebruik je best voor jouw datamining?

Dit is voor bedrijven vaak een moeilijke oefening. De problemen ontstaan dan ook vaak:

Enerzijds door te zware investeringen te doen in gedistribueerde processing systemen, gebaseerd op Hadoop. Hierdoor verliezen ze ook veel tijd om dit werkende te krijgen. Anderzijds door niet goed om te gaan met niet- of semi-gestructureerde data (presentaties, e-mails, rapporten…) doordat ze bij de klassieke relationele database blijven (RDBMS). Hierdoor missen ze vaak nieuwe marktopportuniteiten. In dit project willen we bedrijven inzicht geven in, welke soort database technologie het meest geschikt is voor hun situatie, voor de data die zij verzamelen. Door hier onderzoek naar te doen tonen we de mogelijkheden en beperkingen van iedere technologie aan.

De doelstellingen van dit project

Ons doel met dit project is om:

De beperkingen en opportuniteiten van zowel de traditionele RDBMS als de Big Data technologie aantonen. De beste databasetechnologie kiezen voor de bedrijfsspecifieke situatie De meest optimale combinatie van softwarecomponenten zoeken om de drempel naar Big Data verwerking te verlagen. Dit kunnen we o.a. door het optimaliseren van het bevragen van Big data met SQL. De meest optimale softwaresettings uitzoeken via real world metingen, rekening houdend met de data en software van iedere specifieke situatie. Hardware-aanbevelingen formuleren voor de Big Data clusters. We richten ons dus zowel op bedrijven die Big Data pioniers zijn als op zij die een nood voor datamining voelen, maar nog volop hun datamining strategie aan het bepalen zijn.

Wie is betrokken in het project?

Dit TETRA-project is een initiatief van ons research lab en wordt gesubsidieerd door het IWT, agentschap voor innovatie door Wetenschap en Technologie.

Interesse in dit project? De kennis die we opbouwen in dit project houden we niet voor onszelf. Spreekt het onderwerp jou aan? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

We organiseren regelmatig workshops en themadagen, neem een kijkje bij de rubriek training. Wil je het graag nog meer op maat? Dat kan, we komen graag langs voor een workshop in jouw bedrijf of kunnen ook een casestudy uitvoeren volledig gebaseerd op jouw noden.

Date

Wednesday, October 1, 2014 to Saturday, December 31, 2016 Friday, September 30, 2016