Analytics in the cloud

Analytics in the cloud

TETRA-project 2017-2018

Korte samenvatting

Door het uitvoeren van meerdere casestudies verzamelt Sizing Servers Lab inzichten om Vlaamse bedrijven en start-ups te ondersteunen bij het verbeteren en opbouwen van een efficiënte data analyse platform.


De kernvragen die Sizing Servers Lab probeert te beantwoorden met deze studie:


Looptijd project

1/01/2017-31/12/2018

Doelgroep

Vlaamse bedrijven die nu beperkt data-mining uitvoeren maar waar data analyse niet de kerntaak is.
Vlaamse KMOs en Start-Ups met data analyse als kerndienst.

Ruimere meerwaarde

Het is als bedrijf belangrijk om de groeimarkt van Data Analytics niet te missen. Met Data Analytics kan je inspelen op trends, trends voorspellen en je time-to-market danig verlagen. Investeren in Data Analytics betekent dus een sterkere concurrentiekracht van je bedrijf. Grote cloud providers Microsoft Azure en Amazon AWS lijken een oplossing aan te bieden met grote gestandaardiseerde bouwblokken, maar de grote valkuil hierbij is dat ze gekende technologie aanpassen zodat ze beter in hun eigen cloud platform passen en die daardoor niet meer volledig compatibel zijn met de oorspronkelijke technologie ( EMR vs. Hadoop). Dit kan belangrijke nadelen opleveren zoals proprietaire en snel veranderende APIs ( en dus veel onderhoud) en vendor lock –in.


Door aan te sluiten bij dit research project worden bedrijven door Sizing Servers Lab geholpen met een custom-made plan dat kosten efficiënt en met het oog op lange termijn Vlaamse bedrijven helpt van start te gaan met data analytics. Een bedrijf hoeft hierdoor minder tijd te investeren in de te maken keuzes (zoals on premise vs. In the cloud analyse, welke cloud service, welke architectuur, welke cloud provider biedt de beste prijzen aan, wat zijn de effecten van een architecturale keuze op de kosten? Enz.) en minder middelen te investeren in het trail & error proces.


Maar ook door haar mensen op te leiden in de specifieke vaardigheden van Big Data & Analytics, investeert een bedrijf in haar concurrentiekracht. Big Data analytics vereist immers specifieke kennis en de leercurve van het opzetten, configureren en beheren van data analytics is steil. Binnen dit onderzoek organiseert Sizing Servers Lab bedrijvengroep vergaderingen, maar ook hands-on workshops van hoog niveau en wordt een handleiding samengesteld voor de participerende bedrijven. Onrechtstreeks werken de participerende bedrijven zo ook mee aan de kennisopbouw van toekomstige Big Data professionals door de terugkoppeling van Sizing Servers Lab naar de Howest opleiding New Media & Communication Technology.


Tijdens het verzamelen van kennis en inzichten door middel van de case studies van participerende bedrijven, probeert Sizing Servers Lab de kernvragen van dit onderzoek te beantwoorden:


Samengevat benutten participerende bedrijven niet alleen de data analytics groeimarkt, ze kunnen er sneller mee van start gaan en dit tegen een kleinere kapitaalinvestering. De bedrijven leiden snel en efficiënt hun eigen mensen op terwijl ze onrechtstreeks meewerken aan het opleiden van toekomstige Big Data & Analytics professionals.


Wenst u meer info over dit onderzoeksproject of over Sizing Servers Lab?


Contacteer Sizing Servers LabWilt u hardware en software aanbevelingen voor uw specifieke situatie?

Wil u uw IT service stress testen?

Contact Sizing Servers Lab

Subscribe to our monthly newsletter

Like us on Facebook, Follow us on Twitter